Thursday, May 14, 2009

Six Essential Factors for Brewing Good Tea 1

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One Tea One World, One Pot One Universe;
In One’s Palm move the Heaven and Earth,
With the delicate fragrance heart is contented.

Tea is the national drink of China. Drinking tea can help relieve fatigue and eliminate worries. It can help cultivate a person’s temperament and lead to a feeling of embracing the whole universe. Brewing good tea depends on the understanding of the color, fragrance, and taste of tea, the process of tea growth behind every link and how the influence of heaven, earth, and people factors to unfold the beauty of life within tea.

How can you brew a good pot of tea? There are six essential factors one must grasp - water used, tea leaves, water temperature, amount of tea leaves, time used to steep tea, and the choice of tea ware used.

Water used for brewing tea

Water is the “mother” of tea. Understanding the quality of water is the first essential factor in brewing good tea. The quality of water will directly influence the quality of tea. When the water quality is not good, it will be difficult to unfold the characteristics of tea and its color, fragrance, and taste.

Water quality is divided into “soft” water and “hard “water. The so-called soft water is velvety, with soothing taste. Hard water is not smooth and irritating to the throat and tongue.

Water can be divided into eight categories:

Spring water: It will undergo sandstone filtration, which results in a rather pure and sweet taste with more stable quality.

Well water: It is categorized as underground water. Since the environment is usually polluted, it is not suitable for brewing tea.

Rain water and snow water: People in ancient times used “Heavenly Spring” as an analogy for rain and snow water. But due to severe air pollution and acid rain, rain and snow water are not suitable for brewing tea.

Tap water: This is the most convenient and accessible type of water. However, due to chlorine content, brewing with tap water will directly destroy tea flavor. Water filter must be used to filter impurities. Water can be used after heating the water, and chlorine content is evaporated after the lid is lifted.

Distilled water: It is a soft water that’s artificially made. Although it is absolutely pure, the result of brewing tea with it is not necessarily better than other types of water and it is more costly.

RO water: Although a soft water, there is no trace of element within such pure water, resulting in tea which is not fragrant.

Pyramid Energy Magnetized Water: Water is sweet and fragrant with tiny water molecules. The high energy with live oxygen content can activate the cells within the body and is very suitable to make tea.


泡好茶的六大要素﹝一﹞

一茶一世界,一壺一天地;掌中動乾坤,清香心自得。

茶是中國的國飲,喝茶可以忘憂解勞,喝茶可以陶冶心性,喝茶可以讓你坐擁天地。泡茶在於懂得茶的色、香、味,每一環節的背後是屬於茶葉生長的過程,以及在天、地、人因素影響下,而展現出茶葉的生命之美。

如何能泡一壺好茶?首先必需要掌握泡茶的六大要素:泡茶用水、茶葉、泡茶水溫、茶葉用量、浸泡時間與泡茶用具的選擇。

泡茶用水

水為茶之母,瞭解水質是泡好茶第一個要件,水質的好壞會直接影響茶湯品質的好壞,水質不好就難以展現出茶葉的特性以及色、香、味。

水質分軟水、硬水,所謂軟水就是喝起來很順喉、爽口。硬水就是滑動不良,刺激喉舌。水可分下列八種:

泉水:流動時會經過砂石過濾,通常比較潔淨甘甜,水質也較穩定。

井水:屬地下水,但目前環境多受污染,不適合用來泡茶。

雨水和雪水:古人將雨水和雪水喻為「天泉 」,但現今空氣污染嚴重,雨水是酸雨,不適合用來泡茶。

自來水:是取用最方便的泡茶用水,但因自來水含氯,直接取用會破壞茶湯的味道,所以須用濾水器濾雜質。加熱後將蓋掀開等氯氣散去就可使用。

蒸餾水:為經人工製造的軟水,雖絕對純淨,但煮沸後泡出茶湯之表現,並不見得比其他水質佳,且成本較高。

RO水:軟水,但因純水中缺乏微量元素,故泡出之茶湯不香。

金字塔能量磁化活水:味道甘甜、水分子團細小,活氧量高能促使體內細胞活化,是適合泡茶的好水。

上手に茶を淹れるための六大要素、その①

一茶一世界、一壷一天地; 掌中動乾坤、清香心自得

茶は中国文化を代表する飲み物であり、飲茶
は憂いや疲労を癒すだけでなく、心を薫陶することで天地全て手に入れる事も不可能ではないと言われてきた。茶を淹れる事は茶の色、香、味など全ての背後に茶の生長過程が存在している事を理解し、それは天、地、人の影響の下で現れた生命の美であると悟る事。

上手に茶を淹れるためには、まずは茶を淹れる為の六大要素を把握しなければなりません。その六大要素とは水、茶葉、水温、茶葉の量、浸る時間、そして茶器の選択。



水は茶の母と言われており、水の性質を理解することは良いお茶をいれるための第一要件。水が良くないと、茶葉の特性、色、香、味を生かすことが難しくなります。

水は軟水、硬水の分別があります。軟水は飲むとき滑らかな感じがして喉と口に柔らかく、硬水は逆に刺激感をもたらす。そして水は概ね以下八種類に分類されています。

泉水:流れるとき砂や石に濾過されるため、比較的に清潔で味も甘い。水質も安定しやすい。

井戸水:地下水に属するが、現代の環境を考えると汚染が多く、茶をいれるには適してないと思われる。

雨水と雪水:古人は雨水と雪水を「天泉」と称えていたが、現代の空気は汚染が酷くて酸性雨も多く、飲用には適していない。

水道水:もっとも便利な選択ではあるが、水道水には塩素が含まれており、直接な使用は茶の風味を損なう可能性が高く、濾過してからの使用が望ましい。あるいは沸騰させた後蓋を開けて匂いが消えるまで放置させるのも手でしょう。

蒸留水:人工製造の軟水で清潔さは折り紙付き。でもだからと言って他の水より茶に適しているとは言い切れず、その上コストが高いと言う欠点を持つ。

RO:軟水ではあるが、純水は元素が欠けており、茶の香りも不足になりがち。

ピラミッドエナジー磁化活水:味が甘く、分子は細く、酸素エネルギーが高くて体の細胞の活性化を促す効果もあり、茶に適した水と言えましょう。

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